Strålende Klosterdag !!

Posted on Updated on

Klosterdagen 2013 opprant i strålende sol med sommerlige temperaturer og  et godt opplagt publikum. Programmet var lagt opp både inne og ute og med noe for enhver.

DSC_0013

Det var godt med folk på tunet allerede i 12-tiden søndag 9.juni og kafèen var godt igang allerede før åpningen kl 13.30. Dagen begynte som seg hør og bør med utstillingsåpning i kjellergalleriet. Det var en spent og glad Mette Torvund som for første gang stiller ut på Halsnøy, selv om hun nå har bodd her i noen år. Hun har i flere år hatt atelièr på Sunnhordland folkehøgskole men nå har hun endelig fått arbeidsplass hjemme. Utstillingen skal henge hele sommeren så det er bare å komme innom for å ta den i øyesyn selv. Solistkvartetten MEMBRA sørget for musikalsk innslag på åpningen og gav dermed en liten smakebit på hva som skulle komme i form av konsert senere på dagen.

I «grøna stova» var det så klart for foredrag med Gunn Marit Sæbø Meyer som fortalte om prosessen bak boken «Ved kanten av stupet» som hun har skrevet. En bok om den vanskelig sykdommen som ingen skulle snakke om, tuberkulose- og dens innvirkning på en familie og et lite øysamfunn (Halsnøy). Mange hadde møtt opp for dette foredraget da mange både var i slekt med og kjente til familien det her er skrevet om. Et skikkelig lokalhistorisk foredrag.

DSC_0106Så stod selve kulturløypeåpningen for tur. Folk vandret i flokk og følge ned til Skarvasteinsområdet der det hele ble høytidlig åpnet med taler  av både Jane Jünger, daglig leder ved musèet, og venelagsleder og primus motor for dugnadsgjengen Toril Romsø. Det var også klipping av «snor» som for anledningen bestod av en hasselgrein. Som Toril Romsø selv sa: «Eit silkeband e liksom ikkje heilt meg.» Både Jane og Toril orienterte om arbeidet som ligger bak kulturløypa, som er et samarbeidsprosjekt mellom Sunnhordland Museum, Hordaland fylkeskommune, Riksantikvaren og Venelaget. Støtte til prosjektet har også kommet fra Fjelberg kraftlag, Gjensidigestiftelsen og Havforskningsinstituttet. Representanter fra begge de to sistnevnte var til stede og orienterte for bakgrunnen for sine engasjement i prosjektet. Sentrale dugnadsfolk ble også hedret og takket for innsatsen så langt. Etter åpningen tok Toril med seg publikum på en snartur rundt i første delen av løypa så folk kunne gjøre seg kjent med både skilt, fornminner og stier. Ved informasjonskiltene som står ved Skarvasteinen orienterte Øystein Skaala fra Havforskningsinstituttet om bakgrunnen for deres påkosting av skiltet om livet i fjæra. Skarvasteinen med sin beliggenhet og topografi er et område som er som skapt for å utforske fjæra og naturen, og her håper man å få  laget et undervisningsopplegg for skoleklasser som tar for seg livet i fjæra og også øke kunnskapen om livet i Hardangerfjorden generelt. Dette er også noe musèet på sikt håper å få til for hele løypa, at skolene (og andre selvsagt) skal kunne nytte det som et ute-klasserom med formidling om geologi, flora og fauna, og ikke minst historie, både fortid og nåtid.

 

Til slutt på programmet denne dagen stod konsert med solistkvartetten MEMBRA, bestående av Tore Kloster, Ingvill M. Holter, Åsne Kvamme og Olav Veierød. Det ble mildt sagt en magisk time!  Vakkert, morsomt, overraskende, skjemt og alvor.. kvartetten er alle fremragende sangere som tok oss med inn i både kjente og ukjente lydbilder. Ved å bruke store rør..uten å skape røre..fikk lyden andre valører, det samme når kvartetten brukte megafoner i noen av numrene. Et av de mest magiske øyeblikkene var da sangerene gikk inn i en av ruinene og med gregoriansk sang satte oss tilbake til et lydbilde som kunne gi oss en følelse av hvordan det en gang kan ha hørtes ut her på klosteret. Tonene steg og sank, noen ganger pustet vinden nok til at tonene bare hørtes som en skimring i luften..langt borte, for så å stige i styrke igjen. MAGISK VAKKERT! Vi gleder oss til kvartetten kommer tilbake til jubileet i september!

 

DSC_0194Vi vil gjerne få takke alle som var med å bidra til at dagen ble så rik. Alle aktører, dugnadsfolk og publikum: takk for stunden vi delte! 🙂

 

 

 

 

 

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s