Spennende besøk utsendt av Riksantikvaren..

Posted on Updated on

Marcin sikter seg inn og lagrer koordinatene..

 Siden 19.mars har vi hatt besøk av  Marcin Gladki og Karol Czajkowski, begge utsendt av Riksantikvaren i forbindelse med Ruin-prosjektet. I vel en uke nå har de utført fotogrammetri av bygninger, murer og tun på Halsnøy kloster.  Begge er utdannet arkeologer, med tilleggsgrader i fotogrammetri, foto m.m. og har hatt oppdrag bl.a på Hamar, Maria- kirken i Oslo, og Stenvikholm. Arbeidet som nå utføres på klosteret innebærer mye spenning for oss og forhåpentligvis får vi resultatet i løpet av sommeren med ny forståelse og med mer nøyaktig illustrasjon av hvordan det har sett ut på Halsnøy Kloster i middelalderen. 

Så,- hva gjør de egentlig??  Hele området, med bygninger, ruiner og bakke fotograferes og dette blir så merket. Merkene virker som sikte for målinger som gjøres mht. høyde, dybde, lengde osv. ; koordinater, som så legges inn i et avansert dataprogram.

Dataprogrammet  kan omgjøre dataene til 2D og 3D- bilder som settes sammen til et helhetlig bilde/3D-animasjon av området. Jeg skal på ingen måte foregi at jeg forstår det hele, men spennende er det! Jeg fikk være med rundt og se hva de gjør ,- og ikke minst, se hva som kan bli resultatet av det hele ;), med eksempler fra h.h.v Stenvikholm og Hamar.

 Det blir ganske flott å få en 3D animasjon man kan zoome inn/ut på av Halsnøy kloster? !! Dette gir muligheter å kunne presentere klosteret på mange nye måter, samtidig som det fungerer som «verktøy» for de involverte som skal være med å bidra til konservering/restaurering av Klosteret , også i framtiden.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s